Kako skrenuti pažnju djetetu na ono što mu govorimo?

Svaki roditelj se svakodnevno susreće sa situacijama da svom djetetu jednu rečenicu ponovi bezbroj puta, čak i povišenim tonom, a dijete i dalje ne čuje da mu nešto govorite. Kako reagirati da vas dijete čuje, a k tomu i posluša?

Djeca su jednostavno naučila da će zanemarivanjem naredbi dobiti na vremenu, i naučeno je da ne reagira prije nego se proderete.

Naravno mi to nećemo uraditi. Možemo prokomentirati njegovu radnju i prići mu, privoliti ga da nas pogleda te objasniti što od njega uskoro očekujemo. Ukoliko mu nešto odvlači pažnju (igračka ili TV) to ćemo privremeno oduzeti ili isključiti te objasniti da uskoro slijedi večera.

Nakon večere slijedi kratka igra, a zatim odlazak na spavanje. Djeci se nikad ne spava i uvijek bi se još malo poigrali. Razumljivo jer je to njihovo primarno zanimanje i to im je važnije od bilo čega.

Ali nama je jasno da će dijete ujutro morati rano ustati u vrtić. Stoga nakon kratke igre slijedi ponovni dogovor. Priđemo djetetu i kažemo “Znam da bi se ti jako volio još igrati ali je kasno i moramo na spavanje jer ujutro rano ustajemo.”  “Završit ćemo crtanje za 5 minuta a potom idemo u krevet.”

Dijete također privolimo da nas pogleda složi se sa dogovorom (po mogućnosti) i onda se nastavljmao kratko igrati. Jako je bitno djetetu nakon isteka vremena dati znak da je vrijeme za odlazak. “Dogovorili smo se da nakon crtanja idemo u krevet i nećemo više odugovlačiti.”

Bitno je djetetu prići i ne izdavati naredbe s kraja sobe, nego djetetu prići, dobiti njegovu pažnju, a potom se s djetetom dogovarati o daljem toku aktivnosti.

marginheight=before