Nevolje s maštom

Sasvim sigurno ste se nebrojeno puta susreli sa situacijom da vas vaše dijete predškolskog uzrasta uvjerava da “ne plače ono nego da plače Vanja”.  Ili da nakon što pošara sto tvrdi da to nije uradilo.

Dijete predškolskog uzrasta (pogotovo ona mlađa djeca uzrasta 2-4 godine) teško mogu odvojiti stvarnost od mašte, i shvatiti razliku.

Ako vaše dijete priča čudnovate priče prilikom boravka u vrtiću npr. da je u vrtić dolazila žirafa (a znate da je to nemoguće :-), ispričajte mu zanimljivu priču o posjetu žirafe vrtiću pa će to ispasti zabavna priča s dječijom inicijativom.

Ipak, procijenite kada (prije ili poslije pričanja priče) ali svakako mu objasnite je to neistina ili laž (kako vam drago). Time razvijate djetetovu maštu ali mu istovremeno dajete do znanja da to nije stvarnost.

Kada vaše dijete dođe iz vrtića i ispriča vam kako je radilo teške vježbe koje rade balerine,  pitajte tete da li su zaista vježbali pa je dijete vježbu tako doživjelo ili je i to plod njihove nevjerovatne mašte u tom dobu.
Svakako je vrlo važno kad god shvatimo da dijete mašta objasniti da je to mašta na njemu prihvatljiv način.

marginheight=before