Razvoj fine grafomotorike

Grafomotorika označava motoričku sposobnost pisanja te držanja olovke. Kako bi dijete na vrijeme savladalo vještinu pisanja, potrebno je da u potpunosti razvije grafomotoričku sposobnost. Zbog toga je roditeljima važno da znaju što je sve potrebno za razvoj fine grafomotorike.

Brojna djeca kako zahvaljujući starijoj braći i sestrama tako i roditeljima susreću se sa slovima i brojkama prije polaska u školu. Dok su neka samo svjesna važnosti brojki i slova, druga u toj dobi već znaju i pisati.

Ipak velik broj djece će tehniku pisanja naučiti u prvom razredu osnovne škole. Kako bi usvajanje složene vještine kao što je pisanje prošlo u najboljem redu i bez puno poteškoća, potrebne su sposobnosti poput glasovne analize i sinteze, vizualna percepcija, fina motorika šake i neizbježna koordinacija ruka-oko.

Kako bi dijete steklo sve potrebne uvjete za razvoj grafomotorike ne treba zaboraviti da je pritom neophodno usvojiti vještinu fine motorike ruku.

Dijete kada navrši godinu dana počinje uzimati olovku koju u početku drži cijelom svojom šakom. Prvo je to samo šaranje po papiru, dok s dvije godine olovku drži palcem, kažiprstom i srednjim prstom prilikom čega može povlačiti okomite i vodoravne linije.

Dijete s navršene tri godine može držati olovku s tri prsta pa tako tijekom pisanja pomiče već cijelu šaku. U dobi od tri godine nije rijetkost da dijete može nacrtati krug da bi već oko četvrte godine mogao nacrtati kvadrat, a s pet godina i trokut.

U periodu od četvrte do šeste godine dijete bi već trebalo pravilno držati olovku, vrhovima prstiju kažiprsta, palca i srednjeg prsta te prilikom pisanja pomicati samo prste. Ne samo što će dijete imati veću kontrolu nad pisanjem nego će kasnije imati sve preduvjete za uredno  pisanje.

Važno je da roditelji u to vrijeme obraze više pozornosti na položaj u kojem dijete drži olovku i ako je potrebno upozore mališana na pravilan hvat olovke. Tako kasnije neće biti potrebe za ispravljanjem pogrešno naučenog držanja olovke.

Dok neka djeca u ranijoj fazi počinju crtati, bojati i šarati, druga djeca ne pokazuju interes za crtanje. Ako dijete nema volju crtati ili bojati, roditelji ne trebaju na silu provoditi vježbe za razvoj grafomotorike jer bi se tako mogao postići suprotan efekt.

To ne znači da roditelji trebaju odustati od aktivnosti pomoću kojih će doći do razvoja fine grafomotorike. Umjesto toga mogu svojim mališanima pokazati zamjenske aktivnosti pomoću kojih će isto tako moći usvojiti potrebne vještine. Tako se roditelji mogu okrenuti zabavnim aktivnostima kao što je slaganje puzzli, crtanje prstima po pijesku, trganje ili rezanje papira, oblikovanje brojnih figura pomoću plastelina, slikanje kredom ili kistom, prelijevanje vode u posudama i oblikovanje loptica od papira.

Nakon nekog vremena pomoću zabavnih i korisnih aktivnosti dijete će polako doći do faze kada pravilan položaj držanja olovke više neće predstavljati problem i kada će biti spremno i za ostale grafomotoričke materijale bilo da se radi o slovaricama, pisankama ili bojankama.

Bilo bi dobro pronaći bojanke za djecu jer će popunjavanjem bojanke dijete vježbati bojanje unutar linija. Pritom je važno da se djetetu pokaže kako izgleda pravilan pritisak olovke na papir.

Djetetu treba pokazati da je najbolje crtati i pisati na vertikalnoj podlozi poput papira zalijepljenog na zid ili ploče. Važno je da se krene s jednostavnim aktivnostima koje može lako riješiti kao što je precrtavanje s papira na papir, a tek onda prijeći na složenije zadatke. Tako dijete neće izgubiti motivaciju da nastavi dalje s radom.

Dijete treba potaknuti da na početku crta jednostavne oblike. Može početi s jednom linijom, zatim dvije itd. Kasnije se može tražiti da nacrta drvo, cvijet, kuću i ostale slične crteže, a tek kasnije se posvetiti kompliciranijim crtežima.

Zabavna i korisna vježba koja bi se mogla svidjeti većini djece je ispunjavanje polja raznim bojama. Roditelji mogu nacrtati dugu i potom zamoliti dijete da svaku liniju oboji drugom bojom.

Roditelji i djeca se isto tako mogu zabaviti rješavanjem jednostavnih labirinta. Odrasli mogu nacrtati labirint kroz koji će dijete pokušati naći izlaz.

Dijete bi trebalo potaknuti da rješava gdje se nalazi više linija. Na crtežima gdje se linije preklapaju, dijete mora pratiti samo jednu liniju. Kako bi zadatak bio što zabavniji linije se mogu označiti različitim bojama. Tako će dijete moći odabrati koju će boju pratiti.

Postoje aktivnosti koje će potaknuti razvoj fine grafomotorike, a na roditeljima je da pomognu svojim mališanima da što lakše savladaju potrebne vještine koje će im poslužiti kao temelj za daljnje školovanje i napredovanje u životu.

Autor: Sanja Štetić

marginheight=before