Prvačići

Počela je nova školska godina, generacije prvačića su po prvi put u školskim klupama. Pitamo se da li su spremni za sve što ih čeka. Roditelji se susreću sa novom situacijom i strijepe da li će djeca uspjeti. Evo par odgovora na najčešće dileme.

Da li dijete treba znati čitati i pisati prije polaska u školu?

Činjenica jeste da će djetetu koje zna čitati i pisati biti malo lakše na samom početku, ali istraživanja govore da u konačnici nema razlike u uspjehu jednih ili drugih.

Hoće li dijete uspjeti sjediti dovoljno?

Dijete će vrlo brzo uvidjeti što se očekuje od njega te ne bi trebao biti problem da sjedi onoliko koliko je planirano.Za uzrast koji polazi u školu to je razvojno primjereno, te ukoliko dijete nema poremećaj u ponašanju sjedenje ne bi trebalo predstavljati poteškoću.

Kako se postaviti prema zadaćama?

Zadaća je neminovnost pri polasku u školu, obaveza je koju djeca obično nerado obavljaju. Roditelj bi na samom početku trebao aktivno pomagati pri savladavanju tehnika učenja i rada. Ukoliko dijete shvati da je potrebno određeno vrijeme za ispunjavanje ove obaveze, ali da će ipak ostati dovoljno vremana i za igru radije će pristupiti učenju.

Što učiniti ukoliko se dijete iz škole vraća tužno i ne želi ići u školu?

Ukoliko primjetimo da dijete pokazuje strah ili zabrinutost pri odlasku u školu roditelj kroz razgovor ili kroz igru pokušati saznati što se događa. Može se prošetati sa djetetom do škole,porazgovarati sa osobljem škole,učiteljicom.A čak i ako se vrati neraspoloženo ne mora značiti da mu je u školi loše,već prolazi prilagodbu na novu sredinu.

marginheight=before