Agresivno ponašanje

Agresivnim ponašanjem se smatra svako ponašanje koje je učinjeno s namjerom da se nekome ili nečemu nanese šteta bilo koje vrste.

O agresivnosti se radi kada postoji namjera da se nekoga povrijedi. Nećemo smatrati agresijom, npr. ako neko dijete nenamjerno stane drugome na nogu, ali ćemo čupanje kose nazvati agresivnim ponašanjem.

Činjenice

Agresivni roditelji imaju, u pravilu agresivno dijete.
Agresivnost je vrlo stabilna osobina koja se učvršćuje još u predškolskoj dobi.
Dječaci znatno češće ispoljavaju agresivnost nego djevojčice.Kod dječaka je agresivnost stabilnija tokom vremena.

Smjernice

Od najranije dobi djeca mogu naučiti kako se smiriti. Kad im se obraćate umirujućim tonom ohrabrujete ih da nauče kako da se sami smire. Budite primjer takvog ponašanja tako što ćete govoriti smireno, biti strpljivi i ne reagirati pretjerano na stvari.

Mnogi roditelji griješe tako što osuđuju emociju, a ne ponašanje. Emocije su instinktivne i treba naučiti djecu kako da se nose s njima. Važno je fokusirati se na ponašanje, a ne na dijete. Nemojte govoriti djetetu da je zločesto već kažite kako je takvo ponašanje loše i dajte primjer pravilnog ponašanja.

Čak i ako vas dijete u igri ugrize za rame ili počupa za kosu važno je to shvatiti ozbiljno. Posjednite ga na pod i dajte mu vremena da se smiri,a zatim mu odlučnim glasom recite kako vam se takvo ponašanje ne sviđa. Važno je da se ne smijete ponašanju koje želite zaustaviti, jer djeca smijeh shvaćaju kao odobravanje.

 

marginheight=before