Da autosjedalici

Sva djeca koja teže manje od 20 kilograma obavezno bi trebala sjediti u auto sjedalici. Vrlo je važno da prilikom kupovine odaberete sigurnu, stabilnu i neoštećenu sjedalicu.

Ukoliko koristite polovnu  auto sjedalicu obavezno se informirajte da li je i kako korištena, te da li je pretrpjela oštećenja, jer ako jeste ona nije dovoljno sigurna za dijete.

Također jako je bitno kako će sjedalica biti okrenuta i gdje će biti smještena u autu. Sjedalice grupe 0 (od 0 do 10 kg) uvijek treba da budu okrenute suprotno od pravca kretanja automobila da bi garantirala veću sigurnost djeteta.

Ako je smještena na prednje sjedište OBAVEZNO isključite zračni jastuk jer on može uzrokovati više štete nego koristi djetetu.

Prilikom postavljanja auto sjedalice u automobil obavezno pročitajte uputstva i slijedite ih, jer sigurna  auto sjedalica je sigurna samo onda kada je ispravno i čvrsto postavljena, najbolje na zadnje sjedište.

Ukoliko je  dijete teže od 20 kilograma, obavezno je korištenje pojačanoga sjedala. Ono ima bolju čvrstoću i stabilnost, te štiti dijete dok dovoljno ne naraste da samostalno koristi sigurnosni pojas.

Pazite koje igračke dajete djetetu tokom vožnje. One ne treba da budu metalne ili šiljate jer bi u slučaju iznenadnog kočenja postali opasni.

Stoga, sigurnost prije svega. Čuvajte svoj najdragocjeniji teret odgovornim ponašanjem dok ne budu dovoljno staro da se zna samo čuvati i naučite ih odgovornom ponašanju u prometu.

marginheight=before