Kako naučiti dijete voziti bicikl?

Bicikl je jedno od prvih vozila s kojima će se dijete suočiti. A vožnja bicikla je vještina koju skoro svako dijete želi savladati. Vozeći se, dijete osjeća slobodu, neovisnost i ponos zbog samostalnog pedaliranja.
Svaki roditelj se jednom suoči s dilemom kada i kako naučiti dijete voziti bicikl? Odgovor je vrlo individualan i djeca su u različitim periodima spremna na učenje vožnje bicikla. Najčešće je to između četvrte i osme godine života, ovisno o spretnosti i spremnosti djeteta kao i okoline koja ga okružuje. Ako postoje starija braća ili sestre koji već voze bicikl sigurno će i dijete poželjeti ranije naučiti voziti.
Učenje je proces koji vjerovatno neće trajati samo jedan dan, djeca trebaju prvenstveno dostići potrebnu fizičku koordinaciju, dobru ravnotežu i princip zaustavljanja. Pokazalo se a djeca koja su u mlađoj dobi vozila guralicu poznatu kao “like a bike” ( bicikl bez pedala) vrlo brzo savladala vožnju bicikla s pedalama, jer su uvježbala svoju koordinaciju i ravnotežu.
A kada već dijete odluči da želi naučiti voziti bicikl s pedalama, nabavite kacigu te možda štitnike i nađite prigodno ravno ili blago strmo područje na kojem ćete s djetetom vježbati. Pokažite mu kako će upravljati, zakočiti i stati a zatim pređite na držanje sjedala i ohrabrivanje djeteta da prvo uz vašu pomoć a zatim i samo pokuša voziti. Nikad ne recite djetetu da ga držite, a u stvari ga ne držite jer ukoliko padne izgubit će vaše povjerenje. Također nikad ne dopustite djetetu da se igra u parku sa kacigom, jer može biti vrlo opasno za dijete.

marginheight=before