5 dječijih navika koje možemo promijeniti

Da li djeca imaju loše navike, i trebaju li se mijenjati. Sigurno da, a i sama riječ navika navodi nas na zaključak da loše navike mogu postati dobre navike.

1 navika: Osobna higijena

Da li insistirate da dijete prije svakog obroka, i nakon korištenja toaleta uvijek opere ruke? Napomenite dijete svaki put da opere ruke, i u kratkom roku dijete više neće htjeti sjesti za stol ukoliko nije opralo ruke. Iskoristite činjenicu da mala djeca jako vole vodu i nije ih teško nagovoriti da se malo “dotaknu” vode.

2 navika: Pretjerano gledanje TV-a

Da li ste ograničili vrijeme sjedenja ispred TV ekrana svojoj djeci? Ako niste,trebali bi. Mala djeca do dvije godine uopće ne bi trebali gledati TV, dok oni malo stariji mogu maksimalno dva sata.Istraživanja pokazuju kako previše vremena ispred ekrana može loše utjecati na razvoj, ometa pažnju djeteta i umanji njegove sportske sposobnosti.

3 navika: Rijetki boravak napolju

Možda roditelji ne preferiraju izlazak vani kad je loše vrijeme, iako to nije dobar izgovor. Važno je samo dijete prikladno obući, i djetetu će biti užitak šetati po kiši, ili snijegu. A tek kad je lijepo vrijeme, dijate svakodnevno treba provesti napolju bar 60 minuta.

4 navika: Konzumiranje namirinica sa previše šećera

Djeca jako vole sokove, puno više nego vodu ili prirodne sokove. Ipak, sokove treba izbjegavati a djeci nuditi baš prirodne sokove ili čak vodu. Čak i čajevi sa jako malo šećera dolaze u obzir. Obratite pažnju i na količinu slatkiša koje dajete djetetu, jer osim što izaziva gojaznost i ovisnost, umanjuje tek, kod djece potiče agresivnost.

5 navika: Izbjegavanje doručka

Navike se stiču dok su djeca mala, a stečene navike ostaju usvojene cijeli život.Također, ukoliko se ne usvoje na vrijeme, kasnije je jako teško ispraviti grešku. Stoga, nastojte navići svoje dijete na prvi jutarnji obrok.

 

marginheight=before