Kako posjet liječniku učiniti manje stresnim za dijete?

Ni odrasli a ni djeca ne vole previše ići kod liječnika. Ali, često ga posjećuju čak i ako nisu bolesna. Primjerice zbog vakcinacija ili sistematskih pregleda.

A i kada su bolesna. Bez obzira iz kojeg razloga ga posjećujemo, djeci posjeti nisu dragi. A kako im olakšati te mrske posjete? Djeci prvenstveno treba objasniti razlog posjeta doktoru djetetu prilagođenim jezikom, ne ulazeći u detalje. Svakako biti iskren i reći im što ga čeka. Ukoliko je rutinski pregled, to mu i objasniti, te zbog čega je potreban pregled, odnosno da idete liječniku kako bi vidio da li on ili ona raste i razvija se kako treba i da li je zdrav ili zdrava.

Ukoliko je bolesno,  pojasniti da je posjet potreban da bi mu bilo bolje jer sad primjerice ne može raditi neke stvari, kao što su igranje u parku. A ako znate da ga čeka neka neugodna, bolna procedura ne lažite ga o tome što ga očekuje. Opise pregleda ili pretraga prilagodite dobi djeteta, ali najvažnije je da mu kažete osnovne informacije.

Ako je riječ o maloj djeci neke procedure im možete objasniti uz pomoć plišanih lutkica. Ponekad će pregled djetetu lakše proći ukoliko sa sobom ponese omiljenu igračku.

marginheight=before