Što je fina motorika i kako je poboljšati?

Fina motorika je sposobnost da se prave precizni sitni pokreti rukom, te koordiniranost između prstiju i očiju.

U razvoju djeteta se mogu zapaziti promjene kao što je hvatanje predmeta s obje ruke, zatim jednom rukom, prinošenje predmeta ustima, biranje gumbića na mobitelu, odvrtanje i zavrtanje, zatvaranje patentnog zatvarača, pokušaju otkopčavanja i zakopčavanja gumbića….

Kompletan razvoj fine motorike je od ključnog značaja za usvajanje vještine pisanja što je dovoljan razlog da se na ovaj segment dječijeg razvoja obrati posebna pažnja.

Počevši od druge godine potrebno je djeci pružiti mogućnost za razvoj fine motorike, kao i njen poticaj. Iako postoje i mnoge didaktičke igračke koje poboljšavaju finu motoriku u svakom domu se mogu naći stvari koje će djeci pomoći u tom razvoju.

Evo nekoliko prijedloga:

Ukoliko pravite nešto od tijesta dopustite djetetu da i ono mijesi, razvlači, oblikuje. Također može poslužiti i plastelin.

Stavite pred dijete novine koje će kidati na sitne komadiće. ponekad će djetetu trebati pokazati kako se papir kida, iako znamo da djeca vrlo često kidaju i sama.

Pred dijete stavite magnete pa ga potičite da traži mjesta gdje se mogu zalijepiti. Stavljati i skidati magnete je vrlo zabavno!

Dopustite djetetu da koristi škarice. Dok je još malo istraživati će njihove mogućnosti.Malo starija djeca će vrlo brzo savladati držanje škarica ukoliko dobije priliku za to.

Kada dijete isiječe papir na male komadiće, možete ih iskoristiti da bi napravili neki lik. Dijete treba lijepiti komadiće papira na papir.

Svakako djetetu ponudite olovke ili bojice još u ranom uzrastu. Možda neće nastati prelijepi crteži, ali će djetetu pružiti veliko zadovoljstvo.

 

marginheight=before